Izbornik

Radionice Kizombe

Radionica kizombe organizirati će se u petak 23.6.i subotu 24.6.

Raspored radionica je:

Petak 24.6.
18-19 Kizomba za sve
19- 20 napredna kizomba (spoštanja i trikovi)

Subota 25.6.

16:30-17:30h Kizomba napredna 2 dio
17:30-18:30   Kizomba  napredna 3 dio

Radionice kizombe voditi će Dejan Marčetić i Svijetlana Sireta.

Cijena svih radionica kizombe je 30 kn.

Kizomba i tango (kakav danas poznajemo) bez sumnje dijele neke sličnosti – naprimjer nepostojanje osnovnog koraka u klasičnom smislu riječi, iznimna važnost konekcije između plesnih partnera, doza sličnosti u pojedinim figurama… Ali oboje su ples za sebe, svaki sa svojim korijenima, tradicijom, tehnikom i kulturom koja ih okružuje, te ih se nikako ne bi smjelo poistovjećivati.

Klasični tango elementi, iako nisu zapravo dio kizombe, često se mogu vidjeti na podiju jer ih mnogi plesači vole kao sebi poznatije dodavati u ples. Smijete li to raditi? Naravno, a tko će vam zabraniti? Samo ostanite svjesni da u tom trenu više ne plešete kizombu, nego tango na kizomba glazbu. Razlika je bitna. ;)

IT’S ALL ABOUT CONNECTION

Jedan od razloga zašto je i nas osobno kizomba oduševila je taj što je kod nje naglasak stvarno na povezanosti između plesnih partnera, a ne na figurama koje bi trebale zadiviti publiku. U izvornoj kizombi nema puno šepirenja, nema impresivnih podrški ili divljih okreta. Nije bitno hoće li netko tko promatra sa strane ostati zadivljen našim plesnim umjećem. Bitan je osjećaj, način na koji ćemo proživjeti pjesmu i ples, zajednička kemija koju moramo stvoriti s partnerom. Držanje je u kizombi zatvoreno, vrlo blisko, i kada se ostvari prava konekcija i na tih 3-4 minute koliko traje pjesma doista sruši svaka barijera između dvoje ljudi, i u fizičkom i u onom dubljem, emotivnom, pa ako hoćete na nekom nivou i duhovnom smislu, ples postaje više od plesa samog. I to je ono čime kizomba osvaja.

No dobro”, reći će neki, “znači zalijepimo se za partnera i to je to. Kao improvizirani sentiš u srednjoj školi. Pa i nije to baš nešto”.  Ali naprotiv, kizomba je puno više od toga.

Kao i svaki drugi ples ona ima svoja pravila i tehniku, i nije dovoljno jednostavno se gegati s noge na nogu. Nije svejedno na koji način prenosite težinu, u kojem smjeru pomičete kukove, kako se držite.. To što naglasak nije na zahtjevnim figurama ne znači da tehnika plesa ne postoji ili da je nebitna. Kizomba zahtijeva iznimno precizno vođenje i praćenje koje se uči i svladava godinama, izolaciju i kontrolu kukova koji se pokreću na karakterističan način u odnosu na gornji dio tijela koji ostaje relativno statičan, zapravo pregršt tehničkih detalja koji nisu ni približno jednostavni kao što se to na prvi pogled možda čini.

I zato je bitno da, iako vam se čini da ste na prvih nekoliko sati  poduke “pokupili” dovoljno znanja da možete plesati i zabavljati se cijelu noć na nekom kizomba partyu (što svakako i trebate učiniti;), nastavite učiti i vježbati i usavršavati se i jednostavno – rasti. In more ways than just dancing.

Prijava

Prijava za ples

Odaberite što želite zaplesati
Odaberite grad
Ime* :
Prezime*:
Telefon*:
Mail*:
Nešto za dodat:

Komentiraj


Komentari
Kristina Matic
21.6.2016.
Footer